Etappes van het Noaberpad
Het Noaberpad met een totale lengte van 453 km loopt in 23 etappes door de mooiste gebieden van het grensgebied tussen Nederland en Duitsland. Al wandelend maak je kennis met vestingstadjes in Groningen, hoogveen in Drenthe, grafheuvels in Bentheim, coulisselandschap in Twente, boerderijen in de Achterhoek, oude stadjes in Munsterland, bossen in Montferland en Reichswald. En natuurlijk met de bewoners, de noabers, voor wie de grens eigenlijk nooit bestaan heeft.
Heb je vragen over het Noaberpad, bijvoorbeeld over wandelen met je hond? Kijk eens op de pagina Veelgestelde vragen
Voor gedetailleerde informatie ga naar de etappepagina’s
Op de overzichtskaart (in het scherm links) wordt de interactieve routelijn getoond van alle etappes. De bolletjes geven een beeld van de etappe-informatie. Ga voor gedetailleerde informatie naar de etappe die je wilt gaan lopen. Klik op de routelijn als deze van kleur verandert of kies een etappe uit onderstaande lijst. Je leest daar per etappe over eventuele routewijzigingen, omleidingen, waarschuwingen en gedetailleerde informatie over het openbaar vervoer. De informatiebolletjes voor specifieke etappe-informatie zijn op de etappepagina aanklikbaar. Ook vind je daar het GPX-bestand.
'Noaberpad, mijn mooiste wandelervaring in Nederland'
Mijn vrouw en ik hebben al veel Lange-Afstand-Wandelpaden gelopen, in alle delen van het land. Maar de mooiste vonden wij het Noaberpad. En als bonus kregen wij er nog hele stukken Duitsland bij!
Het is waar wat je elders leest over het Noaberpad: grote variatie in landschappen, leuke dorpen en stadjes, veel cultuurhistorie, culturele verschillen in de landsaard, maar bovenal de Nedersaksische gastvrijheid. Logeren aan beide kanten van de grens is op zich al interessant. Opvallend vonden wij dat grote delen van de route gevrijwaard zijn gebleven van ingrepen in de infrastructuur. Gebieden langs de grens waren lange tijd niet interessant voor industriële en economische activiteiten. Dat zie je nog steeds terug in het landschap. We zagen relatief weinig grote infrastructurele wijzigingen voor de auto of het spoor en we hebben ze ook niet gemist. Vaak toont de grens zich nog als een echte groene buffer. Een stedenbouwkundige zou zeggen: een waardige, groene loper.
Bernard Mencke, wandelaar en belangenbehartiger bij Wandelnet.
Nedersaksisch en Kleverlands: onze noabertalen
Het Nedersaksisch en het Kleverlands zijn de streektalen waardoor het Noaberpad slingert rond de grens tussen Duitsland en Nederland, van Bad Nieuweschans tot aan Milsbeek. Het Nedersaksisch of Plat, zoals de sprekers van deze officiële streektaal het zelf noemen, kom je tegen in Groningen, Drenthe, Overijssel, Grafschaft Bentheim, Twente, Westfalen en de Achterhoek. Het Kleverlands wordt gesproken in Montferland, Land van Kleve en Noord Limburg. Herkenning en verstaanbaarheid over de staatsgrenzen heen is altijd groot geweest en nooit een probleem.
Vanaf de stuwwal in het Bergherbos kijk je grenzeloos het Land van Kleve in.
Noaberpad Wandelgids
Lange-Afstand-WandelpadNoaberpad Wandelgids
Lange-Afstand-WandelpadMeer weten?
Tussen Nieuw Dordrecht en Weiteveen
Het Noaberpad is uiteraard gevuld met schitterende landschappen. We hebben voor onze wandelaars fraaie Kijkpunten op de kaart gezet, waarvoor je echt even de tijd moet nemen. Je vindt deze kijkpunten terug op de kaart, bekijk ze snel!
Beginnende wandelaar?
Hoe zit het die markeringen? Wat zijn etappes? Hoe kom ik aan een wandelgids? Beginnen met wandelen op een Lang-Afstand-Wandelpad als het Noaberpad kan misschien spannend zijn. Lees hier alles wat je moet weten voor je begint met wandelen.
Veelgestelde vragen
Heb je een vraag over wandelen op het Noaberpad? Misschien vind je het antwoord bij onze veelgestelde vragen.
Help jij ons het Noaberpad te onderhouden?
Ruim veertig vrijwilligers van het Noaberpad onderhouden de route. We zorgen er twee keer per jaar voor dat de paden schoon zijn, controleren de route, zorgen dat de markeringen schoon en leesbaar zijn en vervangen deze als ze beschadigd zijn. Bij meldingen van obstakels of beschadigde markeringen dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor jou als wandelaar, online en offline. Nivon Wandelen bestaat uit zo'n 300 vrijwilligers. Met z'n allen onderhouden we meer dan 4000 kilometer wandelpaden. Ondersteun jij het Noaberpad? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen.
'Als er een melding van een wandelaar binnenkomt, zorg ik dat de wijzigingen op de website komen!'