Etappe 4
Weende – Jipsinghuizen
Je ziet karakteristieke, bolvormige essen op de oevers van de Ruiten Aa. Je kruist het Ruiten Aa-kanaal en komt aan in de sfeervolle, vijfhoekige vestingstad Bourtange. De geschiedenis gaat hier terug tot 1580. Binnen de vesting vind je de Kapiteinswoning en op het Marktplein staan 14 lindebomen.
Vanaf de parkeerplaats bij de Vesting Bourtange is een extra lus van 4,8 km te maken. Je volgt een alternatieve route. (zie etappe 25). Deze cultuurhistorische wandeling geeft een prachtig beeld van de verdedigingswerken, de natte horizon, rond de Vesting.
Actuele routewijzigingen
Hier vind je de actuele routewijzigingen die bij ons bekend zijn voor het Noaberpad ten opzichte van de meest recente wandelgids (vijfde druk 2018). Het kunnen tijdelijke wijzigingen zijn, tips voor tijdens het broedseizoen of vaste wijzigingen door bijvoorbeeld het verplaatsen van een brug of afspraken met een landeigenaar.
Bezienswaardigheden
Tips van de vrijwilligers voor bezienswaardigheden op de route.
Bezoekerscentra
Horeca
Tips van de vrijwilligers voor mogelijke horeca langs de route.
Kampeerterreinen
Tips van de vrijwilligers voor kampeerterreinen die langs de route liggen.
Kijkpunten
Tips van de vrijwilligers voor bijzondere kijkpunten onderweg.
OV - Overige opstappunten
Overige OV-punten in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Parkeerplaatsen
Parkeerplaatsen in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Rustplaatsen
Tips van de vrijwilligers voor rustpunten langs de route.
Ruiten Aa
Essen
Boertangerkanaal
Vesting Boertange
Vesting Boertange
Ruiten Aa bij Jipsinghuizen
Alternatieve Wandeling bij Vesting Boertange
Vanaf de parkeerplaats bij Vesting Bourtange is een extra lus van 4,8 km te maken. Deze cultuurhistorische wandeling geeft een prachtig beeld van de verdedigingswerken, de natte horizon, rond de Vesting. De wandeling gaat rond het voormalige gebied dat ter verdediging onder water kon worden gezet en de om dit moerasgebied aangelegde verhoogde dijk, de soldatendijk genoemd. Pal aan de Duitse grens komt de wandelaar langs de redoute ‘Bakoven’ waar soldaten waren gelegerd om de naastgelegen sluis te bewaken waarmee de waterstand in het gebied tussen dijk en vesting beheerst kon worden. Dit gebied wordt nu begraasd door koeien en konikpaarden.
Meer weten?
Help jij ons het Noaberpad te onderhouden?
Ruim veertig vrijwilligers van het Noaberpad onderhouden de route. We zorgen er twee keer per jaar voor dat de paden schoon zijn, controleren de route, zorgen dat de markeringen schoon en leesbaar zijn en vervangen deze als ze beschadigd zijn. Bij meldingen van obstakels of beschadigde markeringen dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor jou als wandelaar, online en offline. Nivon Wandelen bestaat uit zo'n 300 vrijwilligers. Met z'n allen onderhouden we meer dan 4000 kilometer wandelpaden. Ondersteun jij het Noaberpad? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen.
'Als er een melding van een wandelaar binnenkomt, zorg ik dat de wijzigingen op de website komen!'