Etappe 21
Terborg – Elten
Je verlaat Terborg, kruist de Oude IJssel en wandelt richting Zeddam. In de verte zie je tegen de contouren van Montferland de molen van Zeddam liggen. Bij ’s-Heerenberg duik je bij het middel-eeuwse kasteel Huis Bergh over een voetpaadje langs de vestingwal naar beneden.
Actuele routewijzigingen
Hier vind je de actuele routewijzigingen die bij ons bekend zijn voor het Noaberpad ten opzichte van de meest recente wandelgids (vijfde druk 2018). Het kunnen tijdelijke wijzigingen zijn, tips voor tijdens het broedseizoen of vaste wijzigingen door bijvoorbeeld het verplaatsen van een brug of afspraken met een landeigenaar.
Bezienswaardigheden
Tips van de vrijwilligers voor bezienswaardigheden op de route.
Bezoekerscentra
Horeca
Tips van de vrijwilligers voor mogelijke horeca langs de route.
Kampeerterreinen
Tips van de vrijwilligers voor kampeerterreinen die langs de route liggen.
Kijkpunten
Tips van de vrijwilligers voor bijzondere kijkpunten onderweg.
OV - Treinstations
Treinstations in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
OV - Overige opstappunten
Overige OV-punten in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Parkeerplaatsen
Parkeerplaatsen in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Rustplaatsen
Tips van de vrijwilligers voor rustpunten langs de route.
St. Georgiuskerk, Terborg
De Grafelijke Korenmolen Zeddam
De heren Van den Bergh hadden het wind- en maalrecht op hun grondgebied. Alleen zij mochten molens op hun grond bouwen, zoals ook deze torenmolen. Bewoners waren verplicht daar hun graan te laten malen. In 1486 verwierven zij de graventitel.
Pad door de Plantage bij Huis Bergh
Het historische parkbos De Plantage uit de 18e eeuw heeft twee hoofdlanen die elkaar kruisen. De ene ziet uit op de stiftskerk van Hoch Elten en de ander op de St. Martinikerk van Emmerich. De oudste eiken dateren uit 1785. Er komen ook zeldzame planten voor als de bosanemoon, de gevlekte aronskelk, bosklaverzuring en dalkruid evenals bijzondere paddenstoelen.
Loopgraven Eerste Wereldoorlog
Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag een deel van het Bergherbos in Duitsland dat vanaf 1916 in dit gebied loopgraven aanlegde. De loopgraven waren ongeveer 2 meter diep en relatief breed. Ze liepen zigzaggend voor een minder schadelijk effect van inslaande granaten. Het stelsel van loopgraven uit die tijd is nog goed zichtbaar in het landschap. Een deel van de oorspronkelijke loopgraaf is honderd jaar later hersteld.
Vergezichten
‘Hulzenberg en Eltenberg, hoog(st)epunten van het Noaberpad met prachtige vergezichten.’
Uitkijktoren op de Hulzenberg
De Hulzenberg in het Bergherbos ligt pal aan het Noaberpad. Bovenop staat een imposante uitkijktoren met uitzicht op Zutphen, Nijmegen en Kleve. Al het hout van de uitkijktoren komt uit het Bergherbos zelf.
Kasteel Huis Bergh
Het middeleeuwse kasteel Bergh uit 1250 met gracht en half omsloten door een oude vestingwal is de grootste waterburcht in Nederland. Het is tevens museum en bevat de grootste particuliere verzameling vroeg-Italiaanse kunst in Nederland, waaronder een paneel (de aartsengel Gabriël) uit de wereldberoemde Maestà van Duccio. Het kasteel is te bezichtigen en er is een hotel en restaurant. Bij het kasteel behoort De Plantage, een parkbos. De grote middenlaan, de Hofselaan, ziet uit op de toren van de Sint-Vituskerk in Hoch-Elten. Een van de dwarslanen is gericht op de Sint-Martinuskerk in Emmerich.
Hoch Elten
Hoog-Elten is de Nederlandse benaming voor Hoch Elten, de bebouwing op de Eltenberg. Deze 83 meter hoge heuvel en een onderdeel van het stuwwalcomplex dat werd gevormd in de laatste ijstijd. Op de heuvel heb je een prachtig uitzicht en er zijn diverse monumenten te zien, zie link.
Help jij ons het Noaberpad te onderhouden?
Ruim veertig vrijwilligers van het Noaberpad onderhouden de route. We zorgen er twee keer per jaar voor dat de paden schoon zijn, controleren de route, zorgen dat de markeringen schoon en leesbaar zijn en vervangen deze als ze beschadigd zijn. Bij meldingen van obstakels of beschadigde markeringen dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor jou als wandelaar, online en offline. Nivon Wandelen bestaat uit zo'n 300 vrijwilligers. Met z'n allen onderhouden we meer dan 4000 kilometer wandelpaden. Ondersteun jij het Noaberpad? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen.
'Als er een melding van een wandelaar binnenkomt, zorg ik dat de wijzigingen op de website komen!'