Etappe 13
Losser, N732 – Enschede
Actuele routewijzigingen
Hier vind je de actuele routewijzigingen die bij ons bekend zijn voor het Noaberpad ten opzichte van de meest recente wandelgids (vijfde druk 2018). Het kunnen tijdelijke wijzigingen zijn, tips voor tijdens het broedseizoen of vaste wijzigingen door bijvoorbeeld het verplaatsen van een brug of afspraken met een landeigenaar.
Bezienswaardigheden
Tips van de vrijwilligers voor bezienswaardigheden op de route.
Horeca
Tips van de vrijwilligers voor mogelijke horeca langs de route.
Kijkpunten
Tips van de vrijwilligers voor bijzondere kijkpunten onderweg.
OV - Treinstations
Treinstations in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
OV - Overige opstappunten
Overige OV-punten in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Parkeerplaatsen
Parkeerplaatsen in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Rustplaatsen
Tips van de vrijwilligers voor rustpunten langs de route.
Lindematen
Een klein natuurgebiedje met verspreid door het gebied natuurakkertjes. Muizen, konijnen, vogels en andere kleine dieren vinden er een schuilplek en voedsel. Felgele kleuren van akkerbloemen zoals klaproos, margriet en korenbloem trekken veel insecten aan.
Markesteen
Op de overgang tussen Penninkskottenweg en Strokappenweg ligt een in ere herstelde markesteen die vroeger de grens aangaf tussen de marken Lonneker en Losser.
Klooster St. Ephrem de Syrier
Een stukje van de route af, maar wel een bijzonder klooster: St Ephrem de Syriër, zie bij Bezienswaardigheden.
Grens in de beek
De grens tussen Nederland en Duitsland loopt hier precies door het midden van de Flörbach. Omdat de loop van de rivier nogal eens wisselt, wordt het grenspunt aangegeven met twee stenen, elk met nr. 846J. Die stenen liggen in het struikgewas aan weerszijden van het houten bruggetje en daar precies tussenin ligt het grenspunt.
Grenspaal 845G
Je loopt over de grens en passeert regelmatig grenspalen, soms ook fraaie exemplaren. Grenspalen worden soms heel ergens anders gevonden en dan weer teruggeplaatst, zie bijgaand krantenartikel.
Aamsveen
Natuurgebied Aamsveen behoort tot de weinige overgebleven hoogveengebieden in West-Europa. Naast hoogveen vind je er ook natte broekbossen, heidevelden, veenputten en schraalgrasland. Deze afwisseling maakt het Aamsveen aantrekkelijk voor mens, plant en dier, waaronder het heideblauwtje en de welriekende nachtorchis.
Help jij ons het Noaberpad te onderhouden?
Ruim veertig vrijwilligers van het Noaberpad onderhouden de route. We zorgen er twee keer per jaar voor dat de paden schoon zijn, controleren de route, zorgen dat de markeringen schoon en leesbaar zijn en vervangen deze als ze beschadigd zijn. Bij meldingen van obstakels of beschadigde markeringen dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor jou als wandelaar, online en offline. Nivon Wandelen bestaat uit zo'n 300 vrijwilligers. Met z'n allen onderhouden we meer dan 4000 kilometer wandelpaden. Ondersteun jij het Noaberpad? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen.
'Als er een melding van een wandelaar binnenkomt, zorg ik dat de wijzigingen op de website komen!'