Etappe 20
Isselburg – Terborg
Wanneer je Anholt nadert, zie je de machtige waterburcht die als barokslot werd uitgebouwd en in gave toestand bewaard gebleven is. De oude fabrieksgebouwen in Ulft met de karakteristieke toren aan de overkant van de Oude IJssel met het jaartal 1754 getuigen van bijna tweehonderdvijftig jaar ijzerindustrie.
Actuele routewijzigingen
Hier vind je de actuele routewijzigingen die bij ons bekend zijn voor het Noaberpad ten opzichte van de meest recente wandelgids (vijfde druk 2018). Het kunnen tijdelijke wijzigingen zijn, tips voor tijdens het broedseizoen of vaste wijzigingen door bijvoorbeeld het verplaatsen van een brug of afspraken met een landeigenaar.
Waarschuwingen
Bezienswaardigheden
Tips van de vrijwilligers voor bezienswaardigheden op de route.
Horeca
Tips van de vrijwilligers voor mogelijke horeca langs de route.
Kampeerterreinen
Tips van de vrijwilligers voor kampeerterreinen die langs de route liggen.
Kijkpunten
Tips van de vrijwilligers voor bijzondere kijkpunten onderweg.
OV - Treinstations
Treinstations in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
OV - Overige opstappunten
Overige OV-punten in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Parkeerplaatsen
Parkeerplaatsen in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Recreatiegebied Engbergen
Deze rivierduin van de Oude IJssel is al van oudsher bekend als recreatiegebied.
Monument stadsrechten Terborg
Parels
‘De Wasserburg in Anholt en de rivierduinen van Engbergen zijn de parels van deze etappe.’
Waterburchten
Dit gebied is rijk aan waterburchten, waarvan er verschillende dichtbij de route te bezichtigen zijn. Het Kasteel Anholt of Waterburcht Anholt (Duits Schloss Anholt) is een heel fraai exemplaar uit de 12e eeuw. Hoewel de naam suggereert dat Anholt een burcht is, is het eigenlijk een kasteel.
IJssel en Oude IJssel
Tussen Isselburg en Etten loopt het Noaberpad soms langs de Issel en haar Nederlandse vervolg, de Oude IJssel. Aan de noordoostzijde van de Oude IJssel zijn veel rivierduinen, door de vroege bewoners gebruikt als natuurlijke terpen. De rivier stroomde regelmatig over en dat leverde gratis bemesting op. Vanaf 1884 werd de Issel in Duitsland echter grotendeels ingedijkt wat weer leidde tot grote wateroverlast benedenstrooms in Nederland. Ook daar is de rivier toen flink rechtgetrokken (20 % minder lang) waarbij veel meanders en strangen werden gedempt.
Oer en ijzer
In de bodem rond de Issel, Oude IJssel, Bochelter Aa wordt ijzeroer gevonden, dat diende als grondstof voor de productie van ijzer in gieterijen of Hütten in de buurt van Isselburg (Dld) en ook over de grens vanaf Gendringen. Zo zie u in Ulft aan de overkant van het pad de fabriek van DRU, waar zeven gebouwen bewaard zijn gebleven en die nu een cultureel centrum vormen, zie beschrijving bij punt bezienswaardigheid: DRU cultuurcentrum.
Help jij ons het Noaberpad te onderhouden?
Ruim veertig vrijwilligers van het Noaberpad onderhouden de route. We zorgen er twee keer per jaar voor dat de paden schoon zijn, controleren de route, zorgen dat de markeringen schoon en leesbaar zijn en vervangen deze als ze beschadigd zijn. Bij meldingen van obstakels of beschadigde markeringen dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor jou als wandelaar, online en offline. Nivon Wandelen bestaat uit zo'n 300 vrijwilligers. Met z'n allen onderhouden we meer dan 4000 kilometer wandelpaden. Ondersteun jij het Noaberpad? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen.
'Als er een melding van een wandelaar binnenkomt, zorg ik dat de wijzigingen op de website komen!'