Etappe 23
Kleve – Milsbeek
De hele etappe is heuvelachtig en bosrijk: natuurliefhebbers komen volop aan hun trekken. Het Reichswald ligt op een stuwwal en is van oudsher in bezit geweest van Pruisen, vandaar de naam. Uit de Pruisische tijd stamt het rechthoekige patroon van bospaden.
Actuele routewijzigingen
Hier vind je de actuele routewijzigingen die bij ons bekend zijn voor het Noaberpad ten opzichte van de meest recente wandelgids (vijfde druk 2018). Het kunnen tijdelijke wijzigingen zijn, tips voor tijdens het broedseizoen of vaste wijzigingen door bijvoorbeeld het verplaatsen van een brug of afspraken met een landeigenaar.
Bezienswaardigheden
Tips van de vrijwilligers voor bezienswaardigheden op de route.
Kijkpunten
Tips van de vrijwilligers voor bijzondere kijkpunten onderweg.
OV - Overige opstappunten
Overige OV-punten in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Parkeerplaatsen
Parkeerplaatsen in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Rustplaatsen
Tips van de vrijwilligers voor rustpunten langs de route.
Bosven in het Reichswald
Replica locomotief van de Waldbahn
Het Reichswald is vooral bestemd voor bosbouw, wat blijkt uit het strakke padenpatroon op de kaart. Tussen 1917 en 1945 liep er een smalspoor door het Reichswald: de Waldbahn, vooral gebruikt voor de afvoer van kaphout richting lokale afnemers. De houten locomotief is een replica van de twee stoomlocomotieven, Max en Moritz, die werden gebruikt.
Handwijzer in Milsbeek
Het eind-/beginpunt van het Noaberpad in Milsbeek wordt gemarkeerd door een duurzame handwijzer en een informatiebord.
Paradijs
‘Het Reichswald: heerlijk wandelgebied en een paradijs voor edelherten, reeën, wilde zwijnen en dassen.’
Stuwwal met het Reichswald en vochtige venen
Reichswald
Bij het Reichswald loopt u weer het stuwwalgebied, nu rond Nijmegen, binnen. Het Noaberpad loopt niet over de heuvels maar volgt het strakke padenpatroon.
Koningsven
Als je het Reichswald weer uitloopt, wandel je langs het Koningsven, een van oorsprong vochtig en venig gebied. Na Eethuis De Diepen zie je het natuurgebied De Diepen dat al wat verder in ontwikkeling is.
Informatiebord bij einde/begin van het Noaberpad bij de Diepen
Noaberschap: ‘Een goede buur is beter dan een verre vriend.’ Het Noaberpad geeft de wandelaar een route van 450 km langs de grens met Duitsland, door Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en een klein stukje Limburg. Het landschap in deze provincies laat je kennismaken met prachtige achterafweggetjes. Deze langeafstandswandeling geeft de gelegenheid de grensstreek en haar Noabers aan beide kanten van de grens te leren kennen. De tocht begint in Bad Nieuweschans en eindigt in Milsbeek als je van noord naar zuid loopt.
Help jij ons het Noaberpad te onderhouden?
Ruim veertig vrijwilligers van het Noaberpad onderhouden de route. We zorgen er twee keer per jaar voor dat de paden schoon zijn, controleren de route, zorgen dat de markeringen schoon en leesbaar zijn en vervangen deze als ze beschadigd zijn. Bij meldingen van obstakels of beschadigde markeringen dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor jou als wandelaar, online en offline. Nivon Wandelen bestaat uit zo'n 300 vrijwilligers. Met z'n allen onderhouden we meer dan 4000 kilometer wandelpaden. Ondersteun jij het Noaberpad? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen.
'Als er een melding van een wandelaar binnenkomt, zorg ik dat de wijzigingen op de website komen!'