Etappe 6
Ter Apel – Nieuw Dordrecht
Je komt vanuit Ter Apel aan in Emmer-Compascuum, een typische veenkolonie, waar veenarbeiders uit alle delen van het land te werk gesteld waren. Hier is het veenbeekje de Runde in ere hersteld. In Klazienaveen-Noord is het Oosterbos de ontginningsdans ontsprongen. Hier groeien eik en esdoorn.
Actuele routewijzigingen
Hier vind je de actuele routewijzigingen die bij ons bekend zijn voor het Noaberpad ten opzichte van de meest recente wandelgids (vijfde druk 2018). Het kunnen tijdelijke wijzigingen zijn, tips voor tijdens het broedseizoen of vaste wijzigingen door bijvoorbeeld het verplaatsen van een brug of afspraken met een landeigenaar.
Bezienswaardigheden
Tips van de vrijwilligers voor bezienswaardigheden op de route.
Horeca
Tips van de vrijwilligers voor mogelijke horeca langs de route.
Kampeerterreinen
Tips van de vrijwilligers voor kampeerterreinen die langs de route liggen.
Kijkpunten
Tips van de vrijwilligers voor bijzondere kijkpunten onderweg.
OV - Treinstations
Treinstations in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
OV - Overige opstappunten
Overige OV-punten in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Parkeerplaatsen
Parkeerplaatsen in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Rustplaatsen
Tips van de vrijwilligers voor rustpunten langs de route.
Museum Klooster, Ter Apel
Kabelbaan over Ruiten-Aa-kanaal
De eerste handbediende kabelbaan van Nederland verbindt de twee door het Ruiten-Aa-kanaal gescheiden natuurgebieden van Ter Apel voor ook Noaberpadwandelaars.
De kabelbaan is 22,4 meter lang, biedt plaats aan maximaal twee personen en wordt bediend door aan een handwiel te draaien.
Redoute Barnflair
De Runde nabij Roswinkel
Fort voor het water
Het ‘Fort voor het Water’ is een kunstwerk, in 2005 gerealiseerd op de plaats van het voormalige Fort Roswinkel dat deel uitmaakte van de verdedigingslinie in het Bourtangermoeras.
Het fort ligt in een meander van de Nieuwe Runde tussen de dorpen Emmercompascuum en Roswinkel. De naam van het kunstwerk en de wallen er omheen verwijzen naar het voormalige fort.
Graspad Nabij Gruinten, Emmercompascuum
De Loegster
Het beeld ‘De Loegster’ bij Veenkerk, Klazienaveen-Noord is een hulde aan alle vrouwen die in het veen hebben gewerkt.
Zandpaadje Oosterbos
Vennetje Oosterbos
Kabelbaan over het Ruiten-Aa-kanaal
Het Ruiten-Aa-kanaal was een knelpunt in de wandelroutes tussen de Ter Apelerbossen ten noorden van dit kanaal en het natuurgebied aan de zuidkant. Dit knelpunt is op een aansprekende manier opgelost door niet voor een brug te kiezen maar voor iets unieks: een kabelbaan over het water. De cabine van de kabelbaan is gebaseerd op het ontwerp van een van de wagons van “Ol Graitje”, de tram die in vroeger tijden door de nabijgelegen Oosterstraat reed.
Dit is een mooie cratieve oplossing van het knelpunt.
Meer weten?
Museum Klooster Ter Apel
Klooster Ter Apel werd in 1464 gesticht, op het randje van de late middeleeuwen. Voor doortrekkende reizigers en pelgrims was het klooster een plaats van gastvrijheid en toewijding.
Landgoed Scholtenzathe
In 1874 kocht de Groningse industrieel Willem Albert Scholten het bijna 1000 hectare grote Smeulveen ten oosten van Emmen. Na de aanleg van het Scholtenskanaal in 1902 werd het veen blok voor blok in rap tempo ontgonnen. Het dorp Klazienaveen is gesticht omstreeks 1885 en genoemd naar de vrouw van Scholten, Klazien Sluis.
De Runde
De Runde is een veenbeek in Zuidoost-Drenthe en vormde oorspronkelijk de bovenloop van de Ruiten Aa.
Help jij ons het Noaberpad te onderhouden?
Ruim veertig vrijwilligers van het Noaberpad onderhouden de route. We zorgen er twee keer per jaar voor dat de paden schoon zijn, controleren de route, zorgen dat de markeringen schoon en leesbaar zijn en vervangen deze als ze beschadigd zijn. Bij meldingen van obstakels of beschadigde markeringen dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor jou als wandelaar, online en offline. Nivon Wandelen bestaat uit zo'n 300 vrijwilligers. Met z'n allen onderhouden we meer dan 4000 kilometer wandelpaden. Ondersteun jij het Noaberpad? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen.
'Als er een melding van een wandelaar binnenkomt, zorg ik dat de wijzigingen op de website komen!'