Etappe 6

Ter Apel – Nieuw Dordrecht

22,3 km
5,5 uur

Je komt vanuit Ter Apel aan in Emmer-Compascuum, een typische veenkolonie, waar veenarbeiders uit alle delen van het land te werk gesteld waren. Hier is het veenbeekje de Runde in ere hersteld. In Klazienaveen-Noord is het Oosterbos de ontginningsdans ontsprongen. Hier groeien eik en esdoorn.

Bezienswaardigheden: 1
Horeca: 5
Kampeerterreinen: 8
Kijkpunten: 8
OV - Treinstations: 1
OV - Overige opstappunten: 8
Parkeerplaatsen: 5
Rustplaatsen: 4
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
K16 F8 Graspad langs Runde nabij Gruinten N-Z
K17 F10 De Loegster beeld van vrouw die turf stapelt
F6AE198850EA466A8ACB172701F02B94
2187FC015EE4436D8F763051462A04CE

Museum Klooster, Ter Apel

Kabelbaan over Ruiten-Aa-kanaal

De eerste handbediende kabelbaan van Nederland verbindt de twee door het Ruiten-Aa-kanaal gescheiden natuurgebieden van Ter Apel voor ook Noaberpadwandelaars.
De kabelbaan is 22,4 meter lang, biedt plaats aan maximaal twee personen en wordt bediend door aan een handwiel te draaien.

Redoute Barnflair

De Runde nabij Roswinkel

Fort voor het water

Het ‘Fort voor het Water’ is een kunstwerk, in 2005 gerealiseerd op de plaats van het voormalige Fort Roswinkel dat deel uitmaakte van de verdedigingslinie in het Bourtangermoeras.
Het fort ligt in een meander van de Nieuwe Runde tussen de dorpen Emmercompascuum en Roswinkel. De naam van het kunstwerk en de wallen er omheen verwijzen naar het voormalige fort.

Graspad Nabij Gruinten, Emmercompascuum

De Loegster

Het beeld ‘De Loegster’ bij Veenkerk, Klazienaveen-Noord is een hulde aan alle vrouwen die in het veen hebben gewerkt.

Zandpaadje Oosterbos

Vennetje Oosterbos

Kabelbaan over het Ruiten-Aa-kanaal

Bert , Padcoördinator Noaberpad Noord

Het Ruiten-Aa-kanaal was een knelpunt in de wandelroutes tussen de Ter Apelerbossen ten noorden van dit kanaal en het natuurgebied aan de zuidkant. Dit knelpunt is op een aansprekende manier opgelost door niet voor een brug te kiezen maar voor iets unieks: een kabelbaan over het water. De cabine van de kabelbaan is gebaseerd op het ontwerp van een van de wagons van “Ol Graitje”, de tram die in vroeger tijden door de nabijgelegen Oosterstraat reed.

foto omslag
Bert • Pad coordinator Noaberpad Noord

Dit is een mooie cratieve oplossing van het knelpunt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Help jij ons het Noaberpad te onderhouden?

Ruim veertig vrijwilligers van het Noaberpad onderhouden de route. We zorgen er twee keer per jaar voor dat de paden schoon zijn, controleren de route, zorgen dat de markeringen schoon en leesbaar zijn en vervangen deze als ze beschadigd zijn. Bij meldingen van obstakels of beschadigde markeringen dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor jou als wandelaar, online en offline. Nivon Wandelen bestaat uit zo'n 300 vrijwilligers. Met z'n allen onderhouden we meer dan 4000 kilometer wandelpaden. Ondersteun jij het Noaberpad? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen.

IMG_3881
Klaas • Webbeheerder Noaberpad

'Als er een melding van een wandelaar binnenkomt, zorg ik dat de wijzigingen op de website komen!'