Antwoord op
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Heb je een vraag? Misschien staat het antwoord hieronder tussen de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Dan kan je via het contactformulier jouw vraag aan ons stellen. We doen ons best je zo snel mogelijk te antwoorden!
Nivon Natuurvrienden is een open vereniging waarin mensen met en voor elkaar werken aan een samenleving die eerlijk is en groen. Nivon faciliteert op allerlei manieren duurzame vrijetijdsbesteding en baseert zich op sociaal-democratische beginselen. Nivon heeft afdelingen, landelijke werkgroepen, natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen, telt ruim 26.000 leden en is lid van NFI (Nature Friends International). Lees hier meer over Nivon.
Een Lang-Afstand-Wandelpad (vaak afgekort met LAW) is minstens 150 kilometer lang, loopt van A naar B en is altijd wit-rood gemarkeerd in het veld. Nederland heeft 23 Lange-Afstand-Wandelpaden, elk met een eigen verhaal. Nivon beheert vijf van die paden: het Maarten van Rossumpad, het Noaberpad, het Overijssels Havezatenpad, het Pieterpad en het Trekvogelpad.
Een Streekpad is een meerdaagse rondwandeling binnen een regio. Streekpaden zijn tussen de 80 en 350 kilometer lang en geel-rood gemarkeerd. In totaal zijn er 19 Streekpaden in Nederland, waarvan Nivon er zeven beheert: het Brabants Vennenpad, het Drenthepad, het Groene Hartpad, het Maas Niederrheinpad, het Oosterscheldepad, het Utrechtpad en het Veluwe Zwerfpad.
Lees meer over het nieuwste Nivonpad: het Stellingenpad.
Om een GPX-bestand te gebruiken heb je een app op je telefoon nodig of een GPS-apparaat. Ook kun je met een sporthorloge navigeren. Er bestaan veel (gratis) apps, waarmee je zo op pad kunt. Twee voorbeelden voor zowel Android als iPhone zijn:
- GPX Viewer. Een simpele app waarvoor je zelfs geen account nodig hebt. Je kunt de route erin laden via de streepjes die links boven in het scherm staan -> bestanden openen;
- Komoot. Dit is een iets uitgebreidere app, waarbij je een account moet aanmaken. Komoot heeft zowel een gratis als een betaalde versie. De gratis versie is goed bruikbaar voor het downloaden van een GPX-bestand en voor het wandelen. Klik hier voor meer informatie over het inladen van je bestand.
De Noaberpadgids schaf je online aan via de Nivon-webshop of koop je in een (reis)boekhandel.
Ruim veertig vrijwilligers van het Noaberpad onderhouden de route. We zorgen er twee keer per jaar voor dat de paden schoon zijn, controleren de route, zorgen dat de markeringen schoon en leesbaar zijn en vervangen deze als ze beschadigd zijn. Bij meldingen van obstakels of beschadigde markeringen dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor jou als wandelaar, online en offline.
Iedereen heeft z’n eigen stukje pad. Jaarlijks komen de markeerders van het Noaberpad in hun werkgroep bijeen om samen ontwikkelingen te bespreken en bijvoorbeeld een nieuwe wandelgids voor het pad samen te stellen.
Wil je meehelpen? Stuur een email naar noaberpad@nivon.nl.
Woon je niet in de buurt van het Noaberpad tussen Bad Nieuweschans en Milsbeek en lijkt het jou leuk om een stukje pad te onderhouden bij jou in de buurt?
Mail dan naar: ikwilmarkeren@nivon.nl
Samen met ongeveer 300 vrijwilligers onderhoudt Nivon Wandelen meer dan 4000 kilometer wandelpaden.
Ondersteun jij Nivon Wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen. Help jij ons het Noaberpad te onderhouden? Doneer nu.
Nivon Natuurvrienden beheert verschillende accommodaties midden in de Nederlandse natuur. Op het Noaberpad ligt Natuurvriendenhuis Den Broam dat wordt beheerd door vrijwilligers. Je kunt er voor een klein prijsje overnachten. Alle Nivon accommodaties zoals Natuurvriendenhuizen, kampeerterreinen en huisjes worden beheerd door vrijwilligers. Kijk hier voor meer informatie over Nivon accommodaties en betaalbaar overnachten in de natuur.
Ook zijn er langs de route overnachtingsaccommodaties zoals B&B’s, campings en hotels.
Wandelen is gezond. De hersenstichting heeft aangetoond dat elke dag 20 minuten wandelen positief is voor de mentale en lichamelijke gezondheid. Wandelen is met een goede voorbereiding weinig blessuregevoelig. Een derde van alle Nederlanders wandelt elke week een uur of langer. Maar af en toe een boswandeling is nog geen Noaberpad of Vierdaagse. Wil jij je wandelskills naar een hoger plan tillen? Wij helpen je graag op weg.
Ben je een absolute beginner? Geen probleem. Speciaal voor jou zetten we hier wat tips op een rij.
Blokkade op de weg? Markering weg?
Geef het ons door via noaberpad@nivon.nl of via meldpuntroutes.nl
Wij zijn heel blij met meldingen van wandelaars en proberen zo snel mogelijk alles weer in orde te maken.
Wanneer je met je hond in de natuur wilt wandelen, heeft dat je aandacht nodig. Het Noaberpad komt ook door natuurgebieden die niet toegankelijk zijn voor wandelaars met hond. We geven dan meestal advies over een alternatieve route, maar dat is niet overal mogelijk. Plan dus de route vooraf thuis goed en maak daarbij gebruik van de wandelgids en deze website.
Algemeen geldt:
- Lijn de hond aan in de natuur;
- Houd de hond in losloopgebieden onder commando, dat is ook fijn voor andere wandelaars;
- Ruim uitwerpselen op. Schapen, koeien en wild vee kunnen hiervan ziek worden.
Wandelen met eerdere uitgaven raden wij af. Koop een nieuwe wandelgids, de 5e druk van de Noaberpadgids (2018) is de meest recente uitgave. Koop hier je wandelgids
Actuele wijzigingen vind je op de etappekaarten.
Wandelen met een oudere uitgave is weliswaar niet onmogelijk, maar terreinen kunnen niet meer toegankelijk zijn en vaak zijn er door allerlei omstandigheden grote wijzigingen noodzakelijkerwijs in de route aangebracht. Wij raden het gebruik van een oudere druk daarom af. Van de voorlaatste druk (4e druk) is een lijst met routewijzigingen beschikbaar tot aan de vijfde druk.
Oudere drukken zijn zeer zeker niet meer bruikbaar.
Geen antwoord gevonden?
Stel je vraag hier!
Vul hiernaast jouw gegevens in en laat je vraag achter. We proberen zo snel mogelijk te antwoorden.
Bedankt!
Bedankt! Je bericht is verzonden naar de vrijwilligers van dit wandelpad. Zij proberen de mailbox zo goed mogelijk bij te houden. Heeft je vraag haast? Stuur een mailtje aan info@nivon.nl.