Etappe 17

Saalmann (pension) – Winterswijk

29,0 km
8 uur

Het landschap rond Winterswijk is uniek voor Nederland en niet voor niets uitgeroepen tot Nationaal Landschap waar je je vergaapt aan prachtige scholtenboerderijen. Bij de Borkense Baan, een voormalige goederenspoorlijn tussen Winterswijk en Borken, zul je versteld staan van de rust en ruimte.

De wandeling tussen Vreden en Winterswijk is 35 km en er is  weinig openbaar vervoer.  Je kunt de etappe inkorten door min of meer halverwege een Duitse bus te nemen, namelijk op de grens bij Oeding (bus B7 naar Winterswijk) en bij klooster Mariengarden in Burlo (bus X80 naar Vreden), waar weer beperkt openbaar vervoer (B7)naar Winterswijk is.

Bezienswaardigheden: 4
Horeca: 4
Kampeerterreinen: 5
Kijkpunten: 3
OV - Treinstations: 1
OV - Overige opstappunten: 2
Parkeerplaatsen: 4
Rustplaatsen: 14
Wooldse Veen5 Chris Hogendoorn
PXL_20230821_161116471
PXL_20230823_160212729
2024 vlasoven te veene

Wooldse Veen

Het Wooldse Veen is een kwetsbaar hoogveengebied ten zuidoosten van Winterswijk. Het vormt samen met het Duitse Burlo-Vardingholter Venn een uitgestrekt stuk natuur. In de oude veenputten vormt zich nieuw hoogveen. Door het Wooldse Veen loopt een prachtig wandelpad. Onderweg kom je bijzondere planten tegen zoals zonnedauw, levendelheide, kleine veenbes en veenmos. Op de veendijken groeien berken en soms ook eiken. In het voorjaar zie je met wat geluk bijzondere libellen en vlinders. Andere soorten die je kunt tegenkomen zijn hazelworm, heidesabelsprinkhaan, gladde slang, das en buizerd.

Klooster Mariengarden, Burlo

Met de ondertekening van de Conventie van Burlo op 19 oktober 1765 in het klooster Mariengarden werd de loop van de grens tussen het vorst-bisdom Münster en het hertogdom Gelre definitief vastgelegd. Daarmee werden ook de sinds eeuwen durende grensconflicten op de venen en heidevelden bijgelegd. 186 grensstenen van Bentheimer zandsteen markeren sindsdien de grens tussen Wennewick en Dinxperlo, waaronder de St. Vitussteen.

Coulisselandschap Achterhoek

Het halfopen landschap van de Achterhoek is een coulisselandschap, een lapjesdeken van kleine onregelmatige percelen die worden afgeschermd door heggen, houtwallen of muurtjes. De heggen en houtwallen creëren ideale omstandigheden voor onder meer vogels, amfibieën en vlinders. Het landschap is nog heel groen, maar de kwaliteit gaat hard achteruit vanwege de intensieve landbouw.

Vlasoven Te Veene

De vlasoven op landgoed Te Veene aan de Veenweg in Woold (Winterswijk) is omstreeks 1825 gebouwd en tot circa 1890 in gebruik geweest. In 2022 is het gemeentelijk monument gerestaureerd.
In de vlasoven wordt het vlas gedroogd om verder verwerkt te worden. De oven wordt met takken gestookt.
Het milieuvriendelijke vlas helpt mee in de richting van een duurzame samenleving. De plant neemt veel CO2 op en wordt volledig gebruikt voor de vervaardiging van linnen, papier en touw. De zaden zijn grondstof voor natuurlijke verf en zeep. Het sterke linnen is recyclebaar en afbreekbaar.

Winterswijk

routelijn noaberpad
Chris/Carla • Markeerders Noaberpad

‘Grensstenen en Scholtenboerderijen in het coulisselandschap als voorboden van hoogveenmoeras Wooldse Veen.’

Help jij ons het Noaberpad te onderhouden?

Ruim veertig vrijwilligers van het Noaberpad onderhouden de route. We zorgen er twee keer per jaar voor dat de paden schoon zijn, controleren de route, zorgen dat de markeringen schoon en leesbaar zijn en vervangen deze als ze beschadigd zijn. Bij meldingen van obstakels of beschadigde markeringen dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor jou als wandelaar, online en offline. Nivon Wandelen bestaat uit zo'n 300 vrijwilligers. Met z'n allen onderhouden we meer dan 4000 kilometer wandelpaden. Ondersteun jij het Noaberpad? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen.

IMG_3881
Klaas • Webbeheerder Noaberpad

'Als er een melding van een wandelaar binnenkomt, zorg ik dat de wijzigingen op de website komen!'