Etappe 12
Rossum – Losser
In het Twentse landschap, licht glooiend met mooie boerderijen en onverharde wegen en paden, loop je over De Paasberg die verwijst naar de paasvuren. Over een kerkenpad wandel je naar De Lutte. De etappe eindigt bij De Snippert, een voormalig heideveld dat door de Heidemaatschappij is ontgonnen.
Horeca
Tips van de vrijwilligers voor mogelijke horeca langs de route.
Kampeerterreinen
Tips van de vrijwilligers voor kampeerterreinen die langs de route liggen.
Kijkpunten
Tips van de vrijwilligers voor bijzondere kijkpunten onderweg.
OV - Treinstations
Treinstations in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
OV - Overige opstappunten
Overige OV-punten in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Parkeerplaatsen
Parkeerplaatsen in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Rustplaatsen
Tips van de vrijwilligers voor rustpunten langs de route.
"t Stekkie, Rossum
Oud Trambaanhuisje
UItzicht vanaf de Paaschberg
Kapel De Lutte
Kerk en Helhond, De Lutte
Boerskotten
Judithhoeve
Paasvuren
Een paasvuur is een soort vreugdevuur dat als ritueel tijdens Pasen in veel Twentse plaatsen wordt aangestoken. Hiervoor wordt hout verzameld en op een grote stapel gelegd, die soms tientallen meters hoog is. Als het duister invalt. wordt het geheel aangestoken. Het spektakel trekt vaak veel toeschouwers en meestal is het een echt dorpsgebeuren.
De paasvuren blijven, ondanks strengere milieuregels, op veel plaatsen in Twente een traditie.
Meer weten?
Plechelmus
De heilige Plechelmus of Pleghelm, achtste eeuw, Ierland / Northumbria, 15 juli, was een monnik, bisschop en als missionaris werkzaam in het Frankische Nederland en het Duitse grensgebied. In Twente zijn diverse kerken naar de Ierse missionaris vernoemd.
Geveltekens
In Twente heeft de reformatie nooit echt vaste voet aan de grond gekregen. Dat nog veel inwoners katholiek zijn, valt onder meer te zien aan de geveltekens tegen de daknok van veel boerderijen.
Help jij ons het Noaberpad te onderhouden?
Ruim veertig vrijwilligers van het Noaberpad onderhouden de route. We zorgen er twee keer per jaar voor dat de paden schoon zijn, controleren de route, zorgen dat de markeringen schoon en leesbaar zijn en vervangen deze als ze beschadigd zijn. Bij meldingen van obstakels of beschadigde markeringen dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor jou als wandelaar, online en offline. Nivon Wandelen bestaat uit zo'n 300 vrijwilligers. Met z'n allen onderhouden we meer dan 4000 kilometer wandelpaden. Ondersteun jij het Noaberpad? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen.
'Als er een melding van een wandelaar binnenkomt, zorg ik dat de wijzigingen op de website komen!'