Etappe 5
Jipsinghuizen-Ter Apel
Je wandelt verder door het wonderschone beekdal van de Ruiten Aa. Op de kleinere ruggen ontstonden gehuchten van enkele boerderijen waarvan je er twee passeert: Ter Borg en Ter Wisch. Ze liggen rondom kleine akkers en houtwallen. Ter Borg bestaat zelfs maar uit vier boerderijen en een schaapskooi.
Let op! Op het traject van Jipsinghuizen naar Ter Apel zijn er veel beperkingen voor wandelaars met hond. Voor meer informatie klik op de button ‘Restricties voor honden’.
Restricties voor honden
Bezienswaardigheden
Tips van de vrijwilligers voor bezienswaardigheden op de route.
Bezoekerscentra
Horeca
Tips van de vrijwilligers voor mogelijke horeca langs de route.
Kampeerterreinen
Tips van de vrijwilligers voor kampeerterreinen die langs de route liggen.
Kijkpunten
Tips van de vrijwilligers voor bijzondere kijkpunten onderweg.
OV - Overige opstappunten
Overige OV-punten in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Parkeerplaatsen
Parkeerplaatsen in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Rustplaatsen
Tips van de vrijwilligers voor rustpunten langs de route.
Houten bruggetje over de meanderende Ruiten Aa
Picknickplaats bij de Ruiten Aa met vistrappen
Schaapskooi Ter Borg
Slangenborg Brug met vlonderweg door nat gebied
Pad langs Ruiten-Aa-kanaal
Ter Apelerbossen en natuurgebied Ruiten Aa
Meer weten?
Buurtschap Ter Borg
Van de vier boerderijen waar het buurtschap Ter Borg ten zuiden van Sellingen uit bestaat hebben er drie de status van rijksmonument.
Helofytenfilter Slangenborgerweg/Ruiten-Aa-Kanaal
Een helofytenfilter of moerasfilter is een filter dat met behulp van helofyten afvalwater zuivert tot een kwaliteit die onschadelijk is voor het milieu.
Museum Klooster Ter Apel
Het voormalige Klooster Ter Apel dateert uit de 15e eeuw en is nu ‘Museum Klooster Ter Apel’ voor klooster- en kerkgeschiedenis en religieuze kunst. Het klooster met een bijzondere binnentuin is gebouwd tussen 1465 en 1561 en is te bezichtigen. Naast het klooster staat een Spijker waar bezoekers zich kunnen laten informeren. Het naastgelegen oude brouw- en bakhuis, later Commandeurshuis, is nu het Hotel Boschhuis.
Help jij ons het Noaberpad te onderhouden?
Ruim veertig vrijwilligers van het Noaberpad onderhouden de route. We zorgen er twee keer per jaar voor dat de paden schoon zijn, controleren de route, zorgen dat de markeringen schoon en leesbaar zijn en vervangen deze als ze beschadigd zijn. Bij meldingen van obstakels of beschadigde markeringen dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor jou als wandelaar, online en offline. Nivon Wandelen bestaat uit zo'n 300 vrijwilligers. Met z'n allen onderhouden we meer dan 4000 kilometer wandelpaden. Ondersteun jij het Noaberpad? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen.
'Als er een melding van een wandelaar binnenkomt, zorg ik dat de wijzigingen op de website komen!'