Etappe 11
Hesingen – Rossum
Vanuit Hesingen in Duitsland wandel je bij Hezingen de grens met Nederland over. Vervolgens loop je langs de Paardenslenkte, een heideveld en onderdeel van het Springendal, een prachtig glooiend natuurgebied met bronnen en daaruit ontspringende beken zoals de Mosbeek. Je loopt door het historische stadje Ootmarsum met musea en galeries en beklimt de Kuiperberg met een uniek uitzicht over het Twentse landschap naar het zuiden met nieuw grootschalig boerenland en resten van het oude coulisselandschap. Langs het Almelo-Nordhornkanaal dat tegenwoordig natuurgebied is gaat de route in de richting van het kerkdorp Rossum.
Actuele routewijzigingen
Hier vind je de actuele routewijzigingen die bij ons bekend zijn voor het Noaberpad ten opzichte van de meest recente wandelgids (vijfde druk 2018). Het kunnen tijdelijke wijzigingen zijn, tips voor tijdens het broedseizoen of vaste wijzigingen door bijvoorbeeld het verplaatsen van een brug of afspraken met een landeigenaar.
Bezienswaardigheden
Tips van de vrijwilligers voor bezienswaardigheden op de route.
Bezoekerscentra
Horeca
Tips van de vrijwilligers voor mogelijke horeca langs de route.
Kampeerterreinen
Tips van de vrijwilligers voor kampeerterreinen die langs de route liggen.
Kijkpunten
Tips van de vrijwilligers voor bijzondere kijkpunten onderweg.
OV - Overige opstappunten
Overige OV-punten in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Parkeerplaatsen
Parkeerplaatsen in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Rustplaatsen
Tips van de vrijwilligers voor rustpunten langs de route.
De Paardenslenkte
De Paardenslenkte is een heidegebied gelegen aan de Nederlands-Duitse grens.
De Mosbeek
De Mosbeek ontspringt in het Springendal.
Springendal
Het Springendal is een erosiedal in de stuwwal van Ootmarsum.
Poaskearls bij de H.H Simon en Judaskerk
De Poaskearls zingen op eerste paasdag traditionele paasliederen in Ootmarsum.
Uitzichtpunt op de Kuiperberg
Op de Kuiperberg is een uitzichtpunt met oriëntatietafel van de ANWB uit 1922.
Twentse tradities
Misschien wel een van de bekendste Twentse tradities is het Kroamschudd’n. Als er een baby in een Twents dorp werd geboren kwam de hele buurt “kroamschudd’n”. Dit gebruik, waarbij een grote krentenwegge op een plank meegedragen werd, wordt nog altijd in ere gehouden.
Krentewegge op lijst Immaterieel Erfgoed Nederland
Meer weten?
Hesingen en Hezingen
De grens tussen het graafschap Bentheim en Overijssel is eeuwenoud. De grenssteen ligt midden in het natuurgebied de Schabos-es. Aan beide zijden van de grens ligt een groot heideveld (Paardenslenkte) . Op de grens tussen Nederland en Duitsland is in 1999 een herdenkingssteen geplaatst met de jaartallen 799-1999. Reeds in 1200 was er sprake van bewoning hier en liep er nog geen grens. We kennen nu nog het Duitse Hesingen en het Nederlandse Hezingen. Het dialect aan beide zijden van de grens lijkt sprekend op elkaar.
Ootmarsum
Rond 770 werd in Ootmarsum een van de eerste kerkjes in Twente gebouwd en rond het jaar 1000 was het een van de grootste parochies in Twente. In de middeleeuwen was het een belangrijke handelsplaats, vanwege de gunstige ligging (zowel noord-zuid als oost-west). Rond 1300 kreeg Ootmarsum stadsrechten.
Midwinterhoorn
De midwinterhoorn is een houten blaasinstrument dat onder meer gebruikt wordt in Twente en de Achterhoek. Het instrument wordt op een ambachtelijke manier gemaakt. Er wordt een eenvoudige melodie op geblazen in de schemering tussen de eerste zondag van de advent (‘anbloazen’) en Driekoningen (6 januari, ‘afbloazen’). Er worden alleen natuurtonen voortgebracht zoals G – c- e- g. Het geluid van de midwinterhoorn klinkt een beetje klagelijk en draagt in het buitengebied onder mistige omstandigheden ver.
Help jij ons het Noaberpad te onderhouden?
Ruim veertig vrijwilligers van het Noaberpad onderhouden de route. We zorgen er twee keer per jaar voor dat de paden schoon zijn, controleren de route, zorgen dat de markeringen schoon en leesbaar zijn en vervangen deze als ze beschadigd zijn. Bij meldingen van obstakels of beschadigde markeringen dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor jou als wandelaar, online en offline. Nivon Wandelen bestaat uit zo'n 300 vrijwilligers. Met z'n allen onderhouden we meer dan 4000 kilometer wandelpaden. Ondersteun jij het Noaberpad? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen.
'Als er een melding van een wandelaar binnenkomt, zorg ik dat de wijzigingen op de website komen!'