Etappe 14

Enschede – Haaksbergen, Buurserstraat

19,3 km
5 uur

Misschien vraag je je af waarom bij landgoed Smalenbroek een aantal oude bedrijfsgebouwen staat. Het zijn de restanten van station Broekheurne, waar een smalspoor vanaf de turffabriek het Aamsveen inging. Hierna volg je de Buurserbeek. In het Buurserzand zie je nog vele jeneverbesstruiken.

Bezienswaardigheden: 4
Horeca: 4
Kampeerterreinen: 2
Kijkpunten: 3
Nivon Accommodaties: 1
OV - Treinstations: 1
OV - Overige opstappunten: 5
Parkeerplaatsen: 3
Rustplaatsen: 7
k39 Rietschot kaart 39
k39 herfst Buurserbeek
k39 Den Broam

Veenplassen

Op de route loop je door het Witte Veen. Vroeger was dat een uitgestrekt hoogveengebied waar overal pluizige, witte stipjes, van het witte veenpluis te zien waren. In beperkte mate kun je dat nog zien, want van het hoogveen resteert nu nog zo’n dertig hectare,. Zie verder informatie bij het kijkpunt ‘Vogelkijkhut Witte Veen’.

Buurserbeek

De beek stroomt vanaf Duitsland (Ahauser genoemd) bij Buurse Nederland binnen en gaat uiteindelijk door tot de IJssel in Deventer. Het kende verschillende functies voor graanmolens, ontwatering van landbouw en zelfs voor scheepvaart. Onlangs is het natuurlijke karakter van de beek hersteld waardoor natuur en recreatie meer samen opgaan en er ingespeeld wordt op de gevolgen van klimaatverandering.

Den Broam

Verscholen in het bos, net buiten het kerkdorp Buurse, ligt Nivon Natuurvriendenhuis Den Broam. Rond het huis zijn terrassen en er is veel natuurlijke speelruimte voor kinderen in een belevingsbos vol natuurlijke speelmogelijkheden. Achter het huis stroomt de Buurserbeek. Je kunt er overnachten en kamperen, zie overnachtingslocaties.

Help jij ons het Noaberpad te onderhouden?

Ruim veertig vrijwilligers van het Noaberpad onderhouden de route. We zorgen er twee keer per jaar voor dat de paden schoon zijn, controleren de route, zorgen dat de markeringen schoon en leesbaar zijn en vervangen deze als ze beschadigd zijn. Bij meldingen van obstakels of beschadigde markeringen dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor jou als wandelaar, online en offline. Nivon Wandelen bestaat uit zo'n 300 vrijwilligers. Met z'n allen onderhouden we meer dan 4000 kilometer wandelpaden. Ondersteun jij het Noaberpad? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen.

IMG_3881
Klaas • Webbeheerder Noaberpad

'Als er een melding van een wandelaar binnenkomt, zorg ik dat de wijzigingen op de website komen!'