Etappe 1

Bad Nieuweschans – Bellingwolde

22,1 km
5,5 uur

Van het vestingplaatsje Bad Nieuweschans wandel je langs het Boelo Tijdenskanaal, door natuur/waterbergingsgebieden en over boerenlandpaden naar het vestingdorpje Oudeschans. Vandaar gaat het via het natuurgebied De Lethe naar het schitterende lintdorp Bellingwolde, bekend om zijn weelderige herenhuizen met invloeden van art nouveau.

Bezienswaardigheden: 2
Horeca: 2
Kampeerterreinen: 2
Kijkpunten: 8
OV - Treinstations: 1
OV - Overige opstappunten: 2
Parkeerplaatsen: 4
Rustplaatsen: 3
hoofdwacht in centrum BNS
vlonderpad
waterval gezien vanaf het vlonderpad
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
0121 Kijkpunt Hamsterweg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bad Nieuweschans. Hoofdwacht

De hoofdwacht in het centrum van Bad Nieuwschans is een rijksmonument uit 1631. Het gebouw diende als hoofdwachtlokaal voor de beveiligers van de vesting.

Vlonderpad in het Bos op Houwingaham

Waterval

Brug Houwingaham

Hamsterweg, kijkpunt natuurgebied Bovenlanden

Oudeschans vesting

Redoute de Lethe

Magnuskerk Bellingwolde

De Graanrepubliek

‘De Graanrepubliek’ is de titel van een boek geschreven door Frank Westerman over de opkomst en ondergang van de Groninger graanbaronnen in het Oldambt. Het Oldambt is een landstreek gelegen aan de rand van de Dollard in Oost-Groningen. De streek wordt ook wel de graanschuur van Nederland genoemd, omdat de overstromingen van de Dollard voor een zeer vruchtbare bodem in de Dollardpolders zorgden, waarop graan goed verbouwd kon worden. Vooral in de 19e eeuw was de prijs van graan hoog en de kosten voor arbeid laag, zodat de boeren erg rijk werden en monumentale boerderijen konden laten bouwen met mooie slingertuinen ervoor. De tegenstelling met de arme landarbeiders werd steeds groter wat ertoe leidde dat het communisme hier voet aan de grond kreeg. Tegenwoordig zijn de prijzen voor graan veel lager en voor arbeid veel hoger. Door de noodzakelijke schaalvergroting komen boerderijen leeg te staan en sommige verpauperen. Door de hoge kosten van onderhoud is het lastig een herbestemming te vinden.

Ine Kramer
Ine • Markeerder Noaberpad

Oldambt, landstreek van tegenstellingen

Oldambt
graanoogst in een Dollardpolder met 2 combines

Help jij ons het Noaberpad te onderhouden?

Ruim veertig vrijwilligers van het Noaberpad onderhouden de route. We zorgen er twee keer per jaar voor dat de paden schoon zijn, controleren de route, zorgen dat de markeringen schoon en leesbaar zijn en vervangen deze als ze beschadigd zijn. Bij meldingen van obstakels of beschadigde markeringen dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor jou als wandelaar, online en offline. Nivon Wandelen bestaat uit zo'n 300 vrijwilligers. Met z'n allen onderhouden we meer dan 4000 kilometer wandelpaden. Ondersteun jij het Noaberpad? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen.

IMG_3881
Klaas • Webbeheerder Noaberpad

'Als er een melding van een wandelaar binnenkomt, zorg ik dat de wijzigingen op de website komen!'