Etappe 15
Haaksbergen, Buurserstraat – Zwillbrock
Het Haaksbergerveen is een belangrijk vogelgebied voor o.a. de boomleeuwerik, maar ook de adder en de boomkikker leven er. Na kilometers langs de grens bereik je Oldenkott, een buurtschap precies op de grens. Vlakbij stroomt het riviertje de Berkel, kronkelend door het landschap, Nederland binnen.
Actuele routewijzigingen
Hier vind je de actuele routewijzigingen die bij ons bekend zijn voor het Noaberpad ten opzichte van de meest recente wandelgids (vijfde druk 2018). Het kunnen tijdelijke wijzigingen zijn, tips voor tijdens het broedseizoen of vaste wijzigingen door bijvoorbeeld het verplaatsen van een brug of afspraken met een landeigenaar.
Bezienswaardigheden
Tips van de vrijwilligers voor bezienswaardigheden op de route.
Horeca
Tips van de vrijwilligers voor mogelijke horeca langs de route.
Kampeerterreinen
Tips van de vrijwilligers voor kampeerterreinen die langs de route liggen.
Kijkpunten
Tips van de vrijwilligers voor bijzondere kijkpunten onderweg.
OV - Overige opstappunten
Overige OV-punten in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Parkeerplaatsen
Parkeerplaatsen in de buurt van de route die je wellicht zal gaan gebruiken.
Rustplaatsen
Tips van de vrijwilligers voor rustpunten langs de route.
Haaksbergerveen
Het Haaksbergerveen bestaat uit drassig hoogveen en weidse heidevelden, afgewisseld door bosjes en graslanden. Overal groeit zonnedauw, veenmos en wollegras. Een schaapskudde zorgt ervoor dat het beheer van het Haaksbergerveen op de oude, succesvolle voet wordt voortgezet.
Informatiepaneel
Bij het bruggetje over de grensbeek staat een informatiepaneel over het Verdrag van Burlo uit 1765 (foto 4) en een verwijzing naar grenssteen 1.
Oldenkott
De katholieken in Nederland mochten in de 17e eeuw geen eigen kerkgebouwen bezitten. Daarom werden er verschillende kapellen gebouwd op de Duits-Nederlandse grens, waaronder de kapel in Zwillbrock (1652) die al snel te klein werd. In 1657 werd een kerk in Oldenkott, gebouwd met de actieve steun van de katholieken uit Rekken en Haaksbergen.
Oude kaart van de grensstreek tussen Overijssel en Gelderland
Je steekt tussen Haaksbergen en Rekken de grens over tussen twee provincies. De Gelderse Achterhoek en het Overijsselse Twente worden soms met elkaar verward en dat is niet zo vreemd. De gebieden hebben namelijk veel overeenkomsten. Ze delen met elkaar een Saksische oorsprong waardoor ze ook bijna dezelfde streektaal hebben.
Haaksbergerveen
Het Haaksbergerveen bestaat uit drassig hoogveen en weidse heidevelden, afgewisseld door bosjes en graslanden. In het gebied graast een kudde schapen, je hoort er kikkers kwaken en er zijn veel vogels te zien. De klapekster en blauwe kiekendief zijn er in de winter, de roodborsttapuit, blauwborst, tjiftjaf en fitis komen in het voorjaar terug. Andere vogels in het gebied zijn de boompieper, geelgors, rietgors, doodaars, waterral, boomvalk. Overal groeit zonnedauw, veenmos en wollegras. Libellen en muggen trekken boomvalken aan.
Grensstenen
Met de ondertekening van de Conventie van Burlo op 19 oktober 1765 in het klooster Mariengarden werd de loop van de grens tussen het vorst-bisdom Münster en het hertogdom Gelre definitief vastgelegd. Daarmee werden ook de sinds eeuwen durende grensconflicten op de venen en heidevelden bijgelegd. Omdat de grens daar niet duidelijk was te herkennen in het veld, laaiden twisten over weidegebruik of turfsteken steeds opnieuw op. Er werden 186 grensstenen van Bentheimer zandsteen geplaatst tussen Wennewick en Dinxperlo, waaronder Grenssteen 1 (l) en de Sint Vitussteen (r).
Help jij ons het Noaberpad te onderhouden?
Ruim veertig vrijwilligers van het Noaberpad onderhouden de route. We zorgen er twee keer per jaar voor dat de paden schoon zijn, controleren de route, zorgen dat de markeringen schoon en leesbaar zijn en vervangen deze als ze beschadigd zijn. Bij meldingen van obstakels of beschadigde markeringen dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor jou als wandelaar, online en offline. Nivon Wandelen bestaat uit zo'n 300 vrijwilligers. Met z'n allen onderhouden we meer dan 4000 kilometer wandelpaden. Ondersteun jij het Noaberpad? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen.
'Als er een melding van een wandelaar binnenkomt, zorg ik dat de wijzigingen op de website komen!'