Sinds april 2024 loopt het Noaberpad door het Bos op Houwingaham bij Bad Nieuweschans. Je wandelt zonder er erg in te hebben over de verdronken fundamenten van de voormalige dorpskerk en twee steenhuizen. Je loopt over een vlonderpad en achter een waterval langs. De gemeenschap is trots op dit bos.
Foto’s Adolf Mein
Onder het Bos op Houwingaham liggen de fundamenten van het verdronken dorp Houwingaham.
Ruim 90 jaar geleden stuitte boer Jan Fekkes Botjes op grote steenklompen, kloostermoppen en kloosterpannen. Hij schreef Rijksuniversiteit Groningen over zijn vondsten. Pas in de jaren negentig van de vorige eeuw kreeg de toen 86-jarige Botjes antwoord. Wat hij gevonden had waren de funderingen van de verdronken kerk van Houwingaham, een dorpje in het verdronken Reiderland dat na 1632 niet meer zichtbaar was. De Dollard had het dorpje opgeslokt.
Na archeologisch onderzoek zijn de fundamenten van de kerk en van twee steenhuizen weer toegedekt. Daarover heen zijn het Bos op Houwingaham en een plas-drasgebied aangelegd. Een grote diversiteit aan biotopen zorgt voor veel verschillende dieren en planten.
In het nieuwe bos staat ook een unieke waterval die decennialang aan ieders aandacht onttrokken was. Het is een soort betonnen bak waar je onderdoor loopt.
Er is ook een vlonderpad aangelegd, waardoor je rondom de waterval kunt wandelen. Het vlonderpad symboliseert een kerkenpad dat vroegere bewoners gebruikten om door het moerasachtige gebied naar de kerk te gaan. Nu de waterval weer in ere hersteld is en het vlonderpad weer toegankelijk, biedt dit een extra wandelbeleving voor de wandelaars van het Noaberpad. Het Bos op Houwingaham is een nieuw pareltje op de eerste etappe.
Bronnen
1. httpshttps://sannemeijeronderweg.nl/houwingaham/
2. https://www.rtvnoord.nl/nieuws/1002986/waterval-bos-op-houwingaham-in-oude-luister-hersteld
3. https://www.oldambtnu.nl/2023/03/06/bijna-20-jaar-na-ingebruikname-is-de-waterval-in-bos-op-houwingaham-weer-in-gebruik-gesteld/